Column: Marja Keizer, people pleaser

0
Marja Keizer

People pleaser

Als ik moet kiezen welke vorm van duurzaamheid het best bij mij past, dan zijn het mensen. Ik ben, wat de Engelsen zo treffend omschrijven, een people please. Daarmee bedoel ik niet dat ik iedereen wil behagen; ik wil juist ontzorgen. De duurzaamheid zit voor mij in het gedeelte ‘duur’, oftewel tijd. Zakelijk en privé ga ik langdurige relaties aan met mensen. Dat levert uiteindelijk de meeste winst op. 

Mijn streven is om bij elke ondernemersvergadering niet alleen te luisteren, maar ook actief deel te nemen. Het kan zijn dat een bepaald idee al eerder aan bod is geweest bij een ander ondernemersgebied. Het zou dan toch jammer zijn als ik die kennis liet liggen? Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er al een bouwtekening is? Duurzaamheid is ook ideeën recyclen. Denk aan de hangende manden (hanging baskets) die nu overal in de stad hangen. Dit idee begon bij één ondernemersclub en heeft zich als een milieuvriendelijke olievlek verspreid door heel Delft. Wist u dat er ongeveer 1300 manden hangen? En, dat ze allemaal een waterreservoir hebben? Er is zelfs een speciale wagen die ervoor zorgt dat de bloemen voldoende te drinken hebben. Als u de kar voorbij ziet komen, neem even de tijd om te zien hoe de baskets worden gevuld. Het is een ludiek gezicht. En nu weet u dus ook dat de geraniums wel degelijk echt zijn…

Het opbouwen van relaties laat zich niet meten in tijd. Het liefst zou ik van elke ondernemer willen weten wat hem of haar drijft. Ik please, maar niet zonder slag of stoot. Van wrijving komt glans; maar mensen moeten wel bereid zijn te investeren. In elke relatie moet de liefde van twee kanten komen, anders wordt het niets. 

Ik ben er heilig van overtuigd dat, door het opbouwen van duurzame relaties, de winst vanzelf komt. Die winst bestaat niet alleen uit keiharde munten. De opbrengst vertaalt zich in een breed gedragen vorm van ondernemen. Daar zorg ik met liefde voor. Aan het einde van de dag ben ik pleased met de ondernemers en ook met mijzelf. Op de schaal van duurzaamheid lijkt me dat een win-win situatie. 

Marja Keizer, fondsmanager Ondernemersfonds Delft

Vorig artikel‘Authentiek winkelen – we gaan het beleven!’
Volgend artikelPerspektief voor Chris