In haar sfeervolle branderij schenkt Cisca Colijn een perfecte espresso in voor Bart Smals, liefhebber van goede koffie en door de lezers van Delft.business verkozen tot beste raadslid. De afgelopen vier jaar was Smals voorzitter van de VVD-fractie in de Delftse gemeenteraad. Voor de verkiezingen van 21 maart voert hij opnieuw de liberale lijst aan. In Miss Morrisons Herenkabinet praat hij ontspannen over politiek en ondernemerschap.

Ik vind het leuk dat je politicus én ondernemer bent. Weet je, ik wil eigenlijk helemaal geen politicus genoemd worden.

Hè? Wat ben je dan? Volksvertegenwoordiger komt meer in de buurt. Politicus zijn, is een beroep. Mijn beroep is apotheker; dat oefen ik uit als ondernemer. Daarnaast zit ik in de politiek.

Waarom ben je de politiek in gegaan? Ik ben raadslid geworden omdat ik mijn omgeving wil vormen, niet omdat ik een carrière in de politiek nastreef. Al bestaat er een kleine kans dat ik in de Tweede Kamer kom. Ik stond bij de landelijke verkiezingen op plaats 48 en je weet het maar nooit.

Zou je dat doen? Ja, omdat er in de Tweede Kamer niemand zit die uit de zorg komt en dat is niet goed.

Zie je overeenkomsten tussen politiek en ondernemerschap? De lokale politiek is heel erg leuk omdat het zo concreet is, net als ondernemen. Al gaan de zaken niet zo efficiënt als in een bedrijf. Maar dat is de prijs die je betaalt voor de democratie. Waar ik
me zorgen over maak is dat er zo weinig ondernemers in de politiek zitten. Het kost veel tijd en je eigen ding is natuurlijk veel leuker. Maar je moet iets voor de samenleving doen, vind ik, en het is ook heel leerzaam. Om de stap naar de politiek te zetten, moet je misschien een beetje gek zijn.

Ik merk dat er nog wat afstand is tussen binnenstadondernemers en de gemeente. Wat kun je daar vanuit de raad aan doen? De politiek moet ondernemers niet in de weg zitten en faciliteren dat er initiatieven ontplooid kunnen worden. Wat mijn partij betreft gaat dat met minder regels, het is al zo ingewikkeld. Je moet als gemeenteraad echt uitstralen dat je ondernemers de ruimte wil geven.

Toch zou je willen dat er vanuit de gemeente meer begeleiding of sturing is. Er is bijvoorbeeld te weinig diversiteit in de binnenstad. Er mag wel wat meer retail komen. Sommige ondernemers zou je moeten beschermen tegen zichzelf, als ik zie wat er allemaal in korte tijd gekomen en weer gegaan is. Ik vraag me af wat het instrument is om daar meer invloed op te hebben. We kunnen wel sturen op het aantal winkelpanden en dat aantal niet uitbreiden. Maar verder? Ik begrijp wat je bedoelt, hoor, maar het is ook marktwerking. En met zo’n binnenstad hebben we goud in handen. Ik zie het positief in.

Ik ook, hoor. Tot slot: hoe vind je het eigenlijk dat je verkozen bent tot beste raadslid? Onwijs leuk. Politiek is behoorlijk ondankbaar. Dus het is heel erg leuk om af en toe waardering te krijgen. Dat ik ondernemer ben, heeft wel geholpen, denk ik.

Cisca Colijn is eigenaresse van koffiebranderij Miss Morrison. In haar nieuwe pand aan de Faradayweg staat haar gloednieuwe koffiebrander. Bart Smals is fractievoorzitter van de VVD Delft en eigenaar van Apotheek De Klipper in ’s-Gravenzande.

Vorig artikelStichting Op-Nieuw
Volgend artikelOproep: Stem op de Delftse genomineerden