Fris & fruitig

0

Lange werkdagen, netwerkborrels en zakelijke etentjes: de agenda van de gemiddelde ondernemer zit er vol mee. Hoe zorg je er dan voor dat je toch fris & fruitig blijft? De een trekt regelmatig z’n hardloopschoenen aan, de ander mediteert of slaat categorisch de bitterballen af. Ondernemers delen hun practices.

1. ‘Zorg buiten werktijd voor ontspanning’

“Eigenlijk houd ik tijdens een werkweek drie ballen in de lucht. Ik beheer een aantal panden als vastgoedeigenaar, voer werkzaamheden uit bij een makelaarskantoor en ben accountmanager bij Quantes, een drukkerij en multimediabedrijf. Naast het maken van drukwerk bedenken we communicatiestrategieën en ondersteunen we bedrijven in het branden van hun merk. Als je passie voor je vak hebt, wordt het probleem van je klant ook jouw probleem. Je hebt een doel en samen werk je daar naartoe. Dat kan
weleens stressvol zijn. Je werkzaamheden hoeven op zichzelf dus niet eens voor stress te zorgen; stress kun je ook zelf creëren.

Om goed met de drukte van de week om te gaan, sport ik regelmatig. Het is echt een uitlaatklep. Ze zeggen weleens dat er dan ‘een bezem door je hoofd gaat’, zo voel ik dat ook. Daarnaast ben ik eigenlijk de hele dag onderweg. Genoeg beweging heb ik dus wel. Wat voor mij ook erg ontspannend werkt, is uitgebreid dineren met mijn vrouw of met vrienden. In de loop der jaren heeft koken mij rust gegeven. Het vinden van de juiste ingrediënten kan dan even stressvol zijn, maar van het koken zelf word ik weer helemaal ontspannen.

Rustmomentjes tijdens het werken plan ik niet in. Als ik eenmaal bezig ben, ga ik aan één stuk door. Ik denk dat als je in je vrije tijd voor genoeg ontspanning zorgt, dit tijdens het werken een constant positief effect heeft op je gemoedsrust.”

Tips van Remco

 1. Eet gezond; je bent wat je eet.
 2. Als je terug komt van vakantie, plan direct de volgende.
 3. Begin iedere ochtend met je sit- en push-ups, dan start je de dag met een overwinning.

 

2. ‘Waarneming is essentieel in mijn werk’

“Met mijn bedrijf begeleid ik mensen in werk en sport. Ik help ze presteren vanuit vertrouwen in eigen kunnen. We creëren vaak onze eigen beperkingen: in beelden, verwachtingen of aannames. Zodra je je daar bewust van wordt, is er ruimte voor ontwikkeling en plezier. Het feit dat ik hier vakmatig mee bezig ben, betekent niet dat ik zelf nooit last heb van een drukke werkdag.

Mijn oude manier van werken had de achterliggende gedachte dat als je ergens druk op zet, er wel iets uit komt. Ik raakte dan fysiek gespannen en probeerde geforceerd om geconcentreerd te blijven. Dan kon ik doorgaan op wilskracht of discipline, maar ik putte mezelf wel uit. Tijdens een werkdag is een korte pauze, even bewegen, aandacht bij mijn ademhaling of met volle aandacht een eenvoudig klusje doen vaak voldoende om tot rust te komen. Ook schrijf ik graag, om te ordenen wat door m’n hoofd speelt. Ik haal inspiratie uit een goed boek of een goed gesprek. Buiten werk fiets ik graag of ben ik in de tuin. Met mijn handen in de aarde kan ik zowel fysiek als mentaal ontspannen.

Ik leerde dat spanning ons emotionele brein aanspoort tot actie, tot doen. En dat dit niet alleen ten koste gaat van helder nadenken, maar ook van je waarneming. Van de krachtige samenwerking tussen horen, zien, denken en voelen. Die waarneming is essentieel in mijn werk. Als ik bij mezelf kan toetsen wat ik hoor en de ander zonder oordeel kan laten onderzoeken wat er speelt, dan kan bewustzijn ontstaan. Dan komt er ruimte voor persoonlijke groei. Interessant is de vraag wat precies maakt dat er spanning ontstaat. Met wat aandacht hiervoor kun je jezelf blijven ontwikkelen.”

Tips van Christianne

 1. Ontwikkel je waarneming. In de samenwerking tussen gevoel en verstand ligt je kracht.
 2. Word je bewust van jouw oordelen over jezelf en anderen.
 3. Kijk ‘s avonds even terug op de dag en heb aandacht voor wat goed is gegaan.

3. ‘Maak het persoonlijk en blijf bij jezelf’

“Ooit ben ik begonnen als student fysiotherapie met een interesse voor techniek. Eigenlijk ben ik altijd op zoek geweest naar een vorm van balans tussen die twee. Die balans heb ik gevonden in de optiek, waarbij zorg en technische innovaties elkaar mooi aanvullen. Binnen onze branche zijn we constant in beweging en stellen onszelf vragen als: Hoe gaan we om met commercie versus gezondheidszorg? Wordt dienstverlening gescheiden van het product? Willen we alleen noodzakelijk klantcontact of bouwen we een relatie op met onze klanten? Overwegingen die gestuurd worden door de huidige klantbeleving en de veranderende samenleving.

Aandacht, deskundigheid en een hoge servicegraad zijn van groot belang om je te onderscheiden. Ik merk dat mensen het aanbod soms overweldigend vinden. Dan is het prettig als ze aan de hand van een goed advies naar hun beoogde doel geleid worden. Blijf dicht bij jezelf is daarbij het beste advies, denk ik. Dat werkt niet altijd, want er blijven altijd mensen die vooral kijken waar een dienst of product het goedkoopste is.

Waar ik over pakweg 10 jaar wil staan vind ik een lastig te beantwoorden vraag. In een bruisend Delft met een mooi optiekbedrijf mijn expertise mogen delen zou mooi zijn, maar termijnvoorspellingen zijn als koffiedik kijken. Voor mij zorgen sporten, zeilen en motorrijden ervoor dat ik fris en vol energie blijf. En ik hoop dat ik in alle gezondheid van al het moois om ons heen mag blijven genieten. Laat ik daar voor gaan!”

Tips van Maarten

 1. Vraag jezelf constant af of dat wat je doet beter kan.
 2. Zie mogelijkheden en onderneem actie.
 3. Laat je inspireren.

4. ‘Een juiste balans tussen activiteit en rust’

“Als coach en haptotherapeut begeleid ik, samen met Ineke Dicker, mensen in hun ontwikkeling en bewustwording. Voor je ontwikkeling, groei en het aanleren van nieuw gedrag is aandacht voor je gevoelsbeleving essentieel. Zonder dat wordt het nieuwe gedrag je niet eigen en blijft het een trucje. Trucjes zijn minder authentiek en vergeten we sneller. Ik reflecteer regelmatig op mijn handelen en probeer zo in ontwikkeling te blijven. Wat niet inhoudt dat ik nooit stress ervaar. Stress is functioneel, hierdoor kunnen we presteren. Zodra je er last van krijgt, wordt het wel vervelend. Bij mij kan dit gebeuren als ik mezelf te veel opleg. Op zo’n moment ga ik bij mezelf te rade waarom ik het op die manier ervaar. Vaak is er dan iets verstoord en ga ik op zoek naar de oorzaak.

Tijdens een werkdag check ik regelmatig hoe ik me voel. Ik plan om het uur een afspraak in en zodra die is afgerond, ga ik naar buiten. Dan neem ik de tijd om te resetten in de frisse buitenlucht. Daarnaast heb ik als mindset: werk is werk, focus op wat je aan het doen bent. Buiten mijn werk sport ik veel: fietsen, zwemmen en fitness. Ik zoek graag een omgeving op waar weinig prikkels zijn om echt tot rust te komen.

De juiste balans tussen activiteit en rust is voor mij dus heel waardevol. Sommige mensen zoeken alleen maar ontspanning in activiteiten, maar het is ook belangrijk om soms even niets te doen. Je presteert bij het sporten beter als je rust tussen de trainingen pakt; dit geldt ook voor je werk. Juist doordat je rust neemt, houd je het langer vol, blijf je effectief en haal je meer uit jezelf.”

Tips van Harm

 1. Zorg dat je thuis geen werkprikkels hebt.
 2. Geef verstoringen in jezelf prioriteit.
 3. Als je stress ervaart vanuit je omgeving, maak het bespreekbaar.

 

 

 

 

Vorig artikelDelft.business #3 gelanceerd bij Op Hodenpijl
Volgend artikelEven voorstellen: Benedikte Zijlstra