agenda, David de Haan

David de Haan is als conservator Kunstcollecties verbonden aan Museum Prinsenhof Delft. Hij is een van de samenstellers van de ambitieuze tentoonstelling ‘Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer’ die op 11 oktober opent in Museum Prinsenhof Delft.

Bij het museum werken we voor het agendabeheer met Microsoft Outlook 2010. Heel handig: zo kunnen collega’s zien wanneer je aanwezig en/of beschikbaar bent. Door de koppeling van mijn Outlook- agenda en mijn telefoon heb ik overal toegang tot mijn agenda.

Maandag 2 september

Ik begin de nieuwe week met een afspraak in Amsterdam met het bedrijf dat alle audiovisuele toevoegingen aan de tentoonstelling maakt. We bespreken het script voor de introductiefilm. Die moet informatief zijn, maar vooral bezoekers in de stemming brengen voor hun verdere bezoek aan de expositie. Na afloop van het overleg stem ik de vervolgstappen af met projectleider Nicole Delissen en ’s middags loop ik het script nog eens kritisch door. Daarna check ik de proef van de special die het gerenommeerde Franse kunstblad ‘Connaissance des Arts’ maakt over Pieter de Hooch.

Dinsdag 3 september

Ik word geïnterviewd voor een commerciële bijlage over de tentoonstelling op 10 oktober bij NRC Handelsblad. Aansluitend heb ik een afspraak met het bureau dat de onderzoekstafel ontwikkelt. Deze moet op een laagdrempelige manier inzage bieden in de onderzoeken die voorafgaand aan de expositie zijn gedaan. Ik lunch met mijn collega’s van educatie en we ‘sparren’ over de titels voor de drie monitoren die in de tentoonstelling verdieping geven bij bepaalde onderwerpen. ’s Middags lever ik bestanden aan voor de onderzoekstafel. Tijdvreters, maar belangrijk om met aandacht te doen.

Woensdag 4 september

Op verzoek van de projectleider loop ik nog een keer kritisch door alle zaalteksten. Aansluitend hebben we projectteamoverleg. We zitten in een fase waarin heel veel bij elkaar komt en we nu ook echt aftellen. In een bila met mijn leidinggevende controleer ik of alle citaten die we op zaal gaan gebruiken op een logische plek staan. ’s Middags schrijf ik verder aan mijn bijdrage voor de special die Kunstschrift maakt over de tentoonstelling. Ik kijk inmiddels erg uit naar het moment dat de schilderijen binnenkomen. Dat is waar je het als conservator allemaal voor doet. Ik hoop dat iedereen straks enthousiast is en dat onze bezoekers Pieter de Hooch écht zullen ontdekken. Als we daarin slagen, hebben we het goed gedaan.

Vorig artikelNieuwe directeur ParkerenDelft
Volgend artikelHet pand: Faradayweg 5