Ondernemers aan het woord: René Bogaart

0
René Bogaart, eigenaar BIG Horeca

Voldoende cash achter de hand is goed voor onvoorziene ontwikkelingen. Maar dat is niet de enige overlevingsstrategie, want enkel en alleen geld op de bank staat niet garant voor een florerend bedrijf. Relaties zijn ook goud waard. En hoe kan het verduurzamen van je onderneming waarde opleveren? Gaan ondernemers voor cash om king te blijven of kiezen ze iets anders? Wij zijn nieuwsgierig.

’Niet cash, maar people is king’

“Vijf jaar geleden ben ik klemgereden en beroofd. Dat was een verschrikkelijke ervaring. Dit zou mij, mijn gezin en mijn team nóóit meer gebeuren. Daarom zijn alle horecagelegenheden die onder BIG Horeca vallen, cashless. Puur voor de veiligheid. Voor mensen die nog steeds met cash willen betalen, bedacht ik een ander systeem: een wisselautomaat. De machine checkt het geld en je krijgt er een kaart met tegoed voor terug. Ook bij Pavarotti Delft gebruiken we dit systeem. Dat tegoed is onbeperkt geldig. Zo kan iedereen betalen en is het voor ons team veilig. Een win-win.

We hebben een bewogen periode achter de rug. De eerste lockdown was een enorme uitdaging. Onze veertien vestigingen moesten tijdelijk sluiten, waardoor de ruim 700 medewerkers zonder werk kwamen te zitten. Het team is voor mij echt als familie. Ik deed er alles aan om iedereen in dienst te houden en verkocht een groot deel van mijn vastgoed om de lonen te kunnen betalen. Dat was moeilijk, maar ik heb er geen moment over getwijfeld. Toen alle horeca weer open mocht, konden we direct weer aan het werk.

Mensen zijn het nieuwe kapitaal. Niet iedereen beseft dat. Veel ondernemers hebben hun geld opgespaard. Als gevolg daarvan zijn ze hun personeel kwijt en blijven ze meerdere dagen per week dicht. Dit benadrukt voor mij dat personeel belangrijker is dan geld. Op dit moment ben ik een ontzettend tevreden ondernemer met waanzinnige werknemers en ik ben een gelukkig mens als we deze periode met z’n allen kunnen overleven.”

Tips van René:

  • Laat geld niet de grootste motivator zijn
  • Wees trouw aan anderen
  • Probeer niet alleen je klant te houden, maar vooral je personeel
Vorig artikelDe werelden van duurzaamheid en geld bijeenbrengen
Volgend artikelWaterstof voor energietransitie