Ondernemer Harrie aan het woord

0
Ondernemer Harrie aan het woord

Investeringen zijn essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. Investeren in klanten, personeel, je pand, samenwerkingspartners, het draagt allemaal bij aan een gezonde onderneming. Welke keuzes maakt u daarbij als ondernemer en hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf gezond en succesvol blijft? Ondernemers vertellen welke keuzes zij maken voor nu en voor de toekomst. Deze keer is Harrie Lamers ondernemer en duurzame verbinder aan het woord.

‘Netwerken is net als daten’ 

“Mijn doel was altijd om net als mijn opa en vader het ondernemerschap in te gaan. Dat is gelukt, maar wel met vallen en opstaan. Tien jaar geleden begon die reis, nadat ik dertien jaar in onder meer de accountancy had gewerkt. De koek was op. Ik realiseerde me toen dat ik veel aan het netwerken was en dat dit de resultaten van bedrijven aanzienlijk vergrootte. Dat heeft mijn reis als ondernemer veranderd. Ik zie mijn werk nu niet langer als werk. Ik ben het liefst met van alles bezig, van het geven van netwerktrainingen en het plannen van een jubileumreis tot het organiseren van een benefiet en het maken van een skydive met andere ondernemers. Ik ben geen eigenwijze ondernemer geworden om stil te zitten. 

Inmiddels zijn we tien jaar verder, en op 29 januari lanceer ik mijn tweede boek over zakelijk netwerken (bij Madurodam). Veel bedrijven zijn op zoek naar snel resultaat, maar nog belangrijker is het realiseren van langdurige verbindingen. In dat opzicht moet ik ze soms uit de droom helpen. Netwerken is net als daten, zeg ik weleens. Soms loop je een blauwtje en dat is niet erg. Dan ga je gewoon weer door. Ik creëer duurzame relaties, dat is de rode draad in mijn werk. Daarbij fungeer ik als schakel tussen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven in de regio Haaglanden. 

Ik heb een heel mooi en warm netwerk van ambassadeurs dat ik altijd kan inschakelen. Wat ook je vraag is, bel je vriendje Harrie, zeg ik vaak. Ik breng graag mensen met elkaar in contact, en ik zie en benut kansen. De afgelopen jaren zijn we minder goed geworden in verbindingen maken en behouden. We hebben het te druk met onszelf. Ik heb een roze bril op: ik geloof dat we het tij kunnen keren en juist wél weer die verbinding kunnen creëren. Laat van je horen en realiseer vertrouwen. Dan lacht het leven je toe.” 

Ervaringstip van Harrie

In Nederland wordt falen raar gevonden. Maar je onderscheidt je juist van de massa door te falen. Het gaat erom wat je ervan leert. Ik heb genoeg faalmomenten gehad, maar kijk er met een glimlach op terug. 

Tekst: Joli Deitz | Foto: Ronald Speijer 

Vorig artikelCreating history 
Volgend artikelAandacht maakt het verschil