Ondernemer Maurice aan het woord

0

Het thema van deze editie vormt, wat ons betreft, de kern van zakelijk succes: “Denken, durven, doen”. Deze drie pijlers staan voor: nadenken over je bedrijf, zoals je doelen bepalen en kennis van jouw markt opdoen. Durven gaat over risico’s nemen, nieuwe dingen uitproberen en met problemen omgaan. Doen is simpelweg actie ondernemen om je plannen, passie en vastberadenheid uit te voeren. Ondernemers vertellen wat ‘Denken, durven, doen’ voor hen betekent. Deze keer is Maurice Mooij, eigenaar van MORRIS NVM makelaars | taxateurs, aan het woord.

‘Een tevreden klant geeft mij de grootste voldoening’

“Dit jaar is een jubileumjaar voor me: in 1999 ben ik beëdigd als makelaar en taxateur voor de rechtbank in Den Haag. Na 25 jaar krijg je een speciaal makelaarsstafje – iets wat ik altijd voor de ‘ouderen’ beschouwde, en nu krijg ik er zelf een.

De voldoening die je krijgt van een tevreden opdrachtgever is voor mij het mooiste. Als ik een klant van geluk zie stralen, denk ik: dat hebben we toch mooi gedaan. Die passie delen we alle vijf bij MORRIS NVM makelaars |taxateurs. Bij elke succesvolle aankoop en verkoop, slaan we enthousiast op onze gong.

Ik ben niet alleen makelaar en taxateur, maar ook ondernemer. Het combineren van die twee zaken vind ik heel gaaf. Het is misschien een cliché, maar de vrijheid vind ik het fijnste aan ondernemerschap. Je bent wendbaar, kunt mee met de marktveranderingen en bent vrij om je koers te bepalen. Maar het gaf mij ook de vrijheid om elke dag mijn kinderen naar school te brengen toen ze nog klein waren. Mijn ouders konden dat vroeger niet. Mijn vader heeft me bijna niet zien opgroeien. Dat wilde ik voorkomen. Ondernemerschap geeft me die vrijheid.

Het grootste struikelblok is je laten leiden door de waan van de dag. Weken en maanden gaan zo voorbij. Je moet jezelf af en toe op scherp zetten en reflecteren, maar in de makelaardij gebeurt ook veel ad hoc. Daartussen manoeuvreren, als makelaar en als ondernemer, is de grootste uitdaging. Groots denken en dan gewoon durven te doen – dat vind ik heel belangrijk. Bij mij is dat een vanzelfsprekendheid. Er zijn veel redenen te verzinnen om iets niet te doen, maar het is belangrijk je te focussen op waarom je iets wel moet doen. Daar ligt de sleutel van je succes als ondernemer.”

Ervaringstip van Maurice

Probeer altijd de verwachtingen van je opdrachtgever te overtreffen. Kijk naar een restaurant: als iemand je hartelijk begroet, onthoud je dat.

Tekst: Joli Deitz | Foto: Ronald Speijer

Vorig artikelDe Stand van Zaken
Volgend artikelBelemmerende patronen doorbreken