Ondernemer Monique aan het woord

0
Ondernemer Monique aan het woord

Duurzame toekomst Duurzaam ondernemen heeft betrekking op een manier van zaken doen die toekomstbestendig is en waarbij de lange termijn centraal staat. Als we een leefbare wereld willen achterlaten voor volgende generaties, dan zullen we daar nu in onze bedrijfsvoering rekening mee moeten houden. Ondernemers vertellen wat dit thema voor hen betekent en welke persoonlijke keuzes zij maken.

‘Zonder hen heb ik geen bestaansrecht’

“Zorgen voor anderen is een van mijn grootste kwaliteiten, net als het opzetten van projecten. Ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt, maar sinds mijn zoon Koen geboren werd met autisme en een verstandelijke beperking, zet ik me vooral in voor deze groep. Naast een voetbalelftal voor jongeren met autisme, zette ik daarom zo’n twintig jaar geleden samen met andere ouders in Leiden het eerste Autismecafé op, dat nu door heel Nederland wordt gehouden.

Vervolgens wilde ik graag een plek voor sociaal-maatschappelijk wonen creëren. Het openen van een zorgboerderij leek me fantastisch. Maar na tien jaar lang worstelen met regels, vergunningen en andere zaken, wilde ik niet langer trekken aan een dood paard. Ik blies het plan af en nam contact op met Brownies & Downies voor een franchise in Delft, die we in slechts drie maanden realiseerden. Op 9 november 2021 gingen de deuren open. Er werken nu veertien jongeren en er is ruimte voor meer.

We willen een plek bieden waar jongeren met een verstandelijke beperking zichzelf kunnen zijn. In het bedrijfsleven is voor deze groep mensen nog veel onbegrip. Deze kanjers zijn puur en eerlijk, ze houden je een spiegel voor en ze werken hard in een ontspannen sfeer. Zonder hen heb ik geen bestaansrecht. Het is prachtig om hun ontwikkeling te volgen. Ze leren in hun eigen tempo en we hebben het gezellig. Het is bij ons altijd een feestje.”

Tips van Monique:

  • Vaar je eigen koers
  • Doorzettingsvermogen is belangrijk
  • Onthoud waar je het voor doet

✍🏼 tekst door Joli Deitz
📷 foto door Ronald Speijer

Vorig artikelSchatgraven in de Oude en Nieuwe Kerk
Volgend artikelAfzien voor meer energie