Ondernemer Oscar aan het woord

0
Ondernemer Oscar aan het woord

Investeringen zijn essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf. Investeren in klanten, personeel, je pand, samenwerkingspartners, het draagt allemaal bij aan een gezonde onderneming. Welke keuzes maakt u daarbij als ondernemer en hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf gezond en succesvol blijft? Ondernemers vertellen welke keuzes zij maken voor nu en voor de toekomst. Deze keer is Oscar van Buijtene, eigenaar OBS Groep en winnaar Ondernemersprijs Pijnacker-Nootdorp aan het woord.

‘Ik kreeg energie om terug te vechten’ 

“Van werken in een vleeswarenfabriek tot het verbouwen van een restaurantkeuken: ik heb een kronkelweg afgelegd richting het ondernemerschap. Ik startte als zzp’er toen ik in het weekend duiklessen gaf. Doordeweeks rolde ik het technische vak in. Op den duur ging ik andere zzp’ers inhuren en begeleiden bij de opdrachten die ik binnenbracht. Een jaar later had ik 25 man aan het werk en installatiebedrijf OBS Techniek was geboren. Daar kwam in 2005 een constructiebedrijf bij en in 2010 een grote werkplaats waar ik alle activiteiten bij elkaar bracht. 

In 2012 raakte ik echter diep in de schulden. Er kwamen prijsvechters op de markt, maar ik weigerde in te leveren voor mijn personeel. Ik ging technisch failliet. Maar ik ben het sterkst als mensen mij onderuit proberen te schoffelen. Dan krijg ik energie voor tien om terug te vechten. Ik hakte de twee bv’s op in acht stukken. We konden namelijk een hoop dingen onder één dak, van verspanen tot watersnijwerk. Door alles te splitsen had elk bedrijf zijn eigen specialiteit en waren de lijntjes kort. 

Het duurde een paar jaar voor we alles weer op de rit hadden. We stonden geen moment stil en bleven vooruitkijken. Nu is OBS Groep uitgegroeid tot een succesvolle groep bedrijven. Even geleden heb ik zelfs iets nieuws uitgevonden: Intellistore, een intelligent opslag- en orderpickingsysteem voor internetbedrijven. Voorlopig richt ik me op de internationale uitrol hiervan. Zo blijven we investeren in de toekomst met aandacht voor maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Zo organiseren we de Doe Dag in Techniek om jeugd te enthousiasmeren, sponsoren we sportverenigingen en implementeren we duurzame systemen in de bedrijven. Ik geloof namelijk dat samenwerken het belangrijkst is voor ondernemers.”

Ervaringstip van Oscar

Focus is belangrijk. Verzamel goede mensen om je heen die jouw werkzaamheden kunnen overnemen en durf die ook uit handen te geven. Om te groeien moet je als ondernemer aan je bedrijf werken, niet erin. 

Tekst: Joli Deitz | Foto: Ronald Speijer 

Vorig artikelZo zit dat: Jaarafsluiting 2023
Volgend artikelIeder jaar een nieuwe directie