Het Pand

Stationsplein 1, Delft

Als bedrijf kies je een pand dat bij je past. Om de functionaliteit, de ligging of vanwege de uitstraling. In deze rubriek vertellen de bewoners waarom zij voor hun pand hebben gekozen.

Huidige bewoner: Gemeente Delft Kent u van: technologie, historie, creativiteit en innovatie. De vier kernwaarden van Delft voeren terug naar iconen als Willem van Oranje, Johannes Vermeer, Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf, maar ook naar kennisinstituten als TU Delft, TNO en UNESCO-IHE en naar de vele bedrijven in de stad. Delft blinkt uit op het gebied van onderzoek, kennis en innovatie en werkt aan de wereldproblemen van nu en in de toekomst op het gebied van energie, biotechnologie, deltatechnologie, hightech/robotica/aerospace, ICT en medtech. In het pand sinds: februari 2016 (kantoren) en juni 2017 (publiekshal en vergadercentrum). Waarom dit pand: In het nieuwe stadskantoor werken alle ambtenaren en het bestuur van de gemeente Delft vanuit één gebouw. In het verleden zaten zij verspreid over de stad op verschillende locaties. Op de begane grond kunnen inwoners terecht voor verschillende gemeentelijke diensten; op de verdiepingen bevinden zich de kantoren en een vergadercentrum. Het gebouw wordt gecombineerd met de nieuwe stationshal met daaronder het ondergrondse treinstation en een fietsenstalling. Ook is er ruimte voor exposities en bijeenkomsten. Daarmee wordt het stadskantoor de huiskamer van de stad: een plek om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

Gebouwd: gefaseerd – kelder in 2012, fase 1 van 2013 tot 2016 en fase 2 van 2016 tot 2017 Oppervlakte: 21.500 m2 Functie in 2015: stadskantoor Bouwstijl: Het gebouw heeft een uitstraling naar alle kanten. De verlaagde daklijnen
op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de bebouwing in de directe omgeving. De inkepingen in de gevel van het gebouw verwijzen naar de oude straatjes en steegjes in de binnenstad van Delft. Architect: Mecanoo Architecten B.V., Delft. Leuk om te weten: het ontwerp is onderscheiden met de Good Green Design Award. Voor het koelen en opwarmen van het gebouw wordt gebruikgemaakt van een warmte- en koudeopslaginstallatie. Om verder energie te besparen is er daglichtgestuurde verlichting en het dak is zo ontworpen dat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Eerdere bewoners: n.v.t.