Column: Janelle Moerman, gluren bij de buren

0

Bijna tien jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar de museale wereld. Daarvoor werkte ik als journalist en eindredacteur bij de publieke omroep in Hilversum. Ik vond het heerlijk om mijn plek te vinden in een ander werkveld en samen te werken met nieuwe collega’s. Een zekere mate van mobiliteit, eens in de zoveel jaar een nieuwe werkomgeving, kan ik iedereen aanraden. Een collega die onlangs bij ons in het museum is komen werken, was laatst weer even terug op haar oude werkplek. Ze vertelde mij: ‘Iedereen doet daar natuurlijk nog gewoon wat hij of zij ook deed toen ik wegging. En ik heb in die korte tijd dat ik hier werk al zoveel nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe dingen ontdekt.’

Voor een ‘mobiele en flexibele geest’ hoef je natuurlijk niet direct een nieuwe baan te zoeken. Je kunt ook eens een dag meelopen met iemand die je bewondert: gluren bij de buren. Ik raad mijn museumcollega’s aan daar af en toe tijd voor vrij te maken. Mensen vinden het – zeker als zij leuk werk hebben – prachtig om daarover te vertellen en zijn vaak volop bereid om hun dilemma’s en keuzes te delen. Het heeft mij in elk geval op goede ideeën gebracht. Pieter de Hooch, na Johannes Vermeer onze grootste Delftse meesterschilder, was op een andere manier mobiel. Hij startte zijn carrière in Rotterdam, schilderde zijn mooiste werken in Delft en woonde en werkte daarna in Amsterdam. En hij was niet de enige schilder die gedurende zijn leven in verschillende steden actief was; al bleef Johannes Vermeer overigens wél zijn leven lang in Delft. De verschillende steden en werkomgevingen hebben het werk van Pieter de Hooch zichtbaar beïnvloed. De stad Delft en de torens van de nieuwe en oude kerk figureren letterlijk op zijn Delftse werken.

Om dat te zien, moet u in oktober onze tentoonstelling over deze beroemde schilder komen bekijken. Voor nog meer mobiliteit: bezoek ‘MOJO Backstage. Delftse Meesters in de muziekindustrie.’ En wat te denken van een festival als Lowlands, waarbij in een paar weken tijd een volledige ‘stad’ uit de grond gestampt wordt. Of een concert van U2 waarvoor 52 vrachtwagens rondrijden met decorstukken. Mobiliteit kent vele gedaanten.

Janelle Moerman, Directeur Museum Prinsenhof Delft

Vorig artikel24/7 bereikbaar en snel ter plaatse
Volgend artikelDe business stijl van: Fleur van Heuven