Perspektief voor Sevda:

‘Het gaat om kansen geven en talenten ontwikkelen’

Dik tevreden is Sevda Colgecen (33) met haar werk als receptioniste bij Perspektief. Omdat ze zorg en welzijn van cliënten belangrijk vindt, is ze ook actief in de cliëntenraad. Daarnaast heeft Sevda zich aangemeld om als ervaringsdeskundige mee te werken in de hulplijn Hear my Voice; een luisterend oor zonder oordeel voor slachtoffers van huiselijk geweld. Hier kunnen mensen anoniem praten met een lotgenoot.

Sevda: “Ik woonde en deed vrijwilligerswerk bij een opvang- en woonlocatie van Perspektief in Den Haag. Daarna deed ik licht administratief werk bij Perspektief op de Vulcanusweg in Delft. In 2017 vroeg Alexandra Kassing, hoofd van de receptiemedewerkers van kantoor Buitenhofdreef, mij of ik op haar afdeling wilde werken. Ik dacht ‘die kans moet ik pakken’. Want ik heb een groot gat in mijn cv, doordat ik een akelig huwelijk achter de rug heb. Ik werd gedwongen om geïsoleerd te leven en had met huiselijk geweld te maken. Al in de vrouwenopvang van Perspektief ben ik begonnen met solliciteren. Een demotiverend traject; zelfs als postbezorger werd ik afgewezen. Ik wilde bijna opgeven. Maar dankzij de hulp en het vertrouwen van Perspektief gaat het steeds beter met mij.”

Alexandra Kassing: “Wij ontdekten de talenten van Sevda en besloten haar een kans te geven. Na een korte inwerkperiode doorloopt Sevda inmiddels het Route 23 on-boarding programma voor nieuwe medewerkers, inclusief het onderdeel ‘de-escalerend werken’. Receptiemedewerkers moeten tactisch met mensen kunnen omgaan. Ook andere sociale werkgevers kunnen deze training via Perspektief aanbieden aan hun medewerkers. Wij stimuleren werknemers vaardigheden te verwerven waarvan wij, en toekomstige werkgevers, denken dat zij deze nodig hebben in hun werk. Maar bovenal zoeken wij naar persoonlijke talenten. Het is belangrijk dat bedrijven mensen zoals Sevda een kans geven. Concentreer je op iemands talenten en minder op fraai opgebouwde cv’s of opleidingen.”

Sevda: “Lange tijd had ik een minderwaardigheidscomplex. Die situatie moest worden weggewerkt. Ondanks intensief solliciteren, werd ik nergens aangenomen. Bij Perspektief zagen ze mijn talenten en kreeg ik een kans. Dat betekent veel voor mij!”

Perspektief biedt hulpverlening aan mensen die een vorm van zorg nodig hebben en door omstandigheden een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Deze reeks laat zien hoe cliënten via Perspektief de weg naar werk hebben gevonden en hoe ondernemers dit hebben ervaren. Bent u ook op zoek naar bijzondere mensen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Perspektief.

Vorig artikelColumn: Janelle Moerman, een leven lang leren!
Volgend artikelNotaris Marijke Loof vertrekt bij Westvest Notarissen