Column: Janelle Moerman, een leven lang leren!

0

Een aantal jaar geleden introduceerde de rijksoverheid de term ‘een leven lang leren’. Het werd gepresenteerd als iets nieuws. Ook volwassenen zouden continu nieuwe kennis, vaardigheden en inspiratie moeten opdoen. Voor mij echter, betekende het helemaal niets nieuws. Ik zie ‘een leven lang leren’ namelijk als de gewoonste zaak van de wereld. Zo leer ik zelf bijvoorbeeld van de reizen die ik maak. En ik leer door gesprekken te voeren, door veel te lezen, door mij te verdiepen in tentoonstellingen en door nieuwsgierig te zijn én te blijven naar het werk van anderen.

Toen ik van de omroepsector – ik was eindredacteur bij Radio 2 en Radio 5 – overstapte naar de museale wereld betrad ik een heel nieuw werkveld. Dus vroeg ik collega-museumdirecteuren of ik een dag met hen mocht meelopen. Ik was nieuwsgierig naar hun visie, kennis en ervaringen.

De kennis die ik nu heb, deel ik graag en ik vraag mijn collega’s regelmatig om ook hun expertise met anderen te delen. Onze maandelijkse museumbijeenkomsten bieden hier een prima podium voor. Museumcollega’s vertellen over komende tentoonstellingen en we bespreken actuele maatschappelijke thema’s, zoals inclusiviteit. Zo leren we van elkaar! Voor de komende bijeenkomst nodigen we TU Delft-studenten uit die betrokken zijn bij de
tentoonstelling over de Delftse concertorganisator MOJO. Het is namelijk óók belangrijk om over grenzen heen te kijken als je wat wilt leren.

Een paar jaar geleden nam ik deel aan LinC, een intensief programma over Leiderschap in Cultuur. Directeuren van heel diverse organisaties deden mee: theaters, musea, festivals, media en podia. Juist de diversiteit van de deelnemers en het gezamenlijk werken aan opdrachten was ontzettend leerzaam en leuk.

Om blijvend te leren en jezelf te ontwikkelen, is een open houding noodzakelijk. En heb vertrouwen. ‘Durf te doen’ is mijn motto; juist daardoor leer je. Blijf nieuwsgierig en probeer dingen uit. ‘Een leven lang leren’, daar ben je natuurlijk nooit te oud voor!

Vorig artikelSamen bouwen aan creatieve stad
Volgend artikelHet gaat steeds beter met mij