Mobiliteit en werkgelegenheid in de stad

0

Het thema ‘Mobiliteit en Werkgelegenheid’ kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Letterlijk als in: hoe gaan we de komende jaren om met vervoer en bereikbaarheid? En ook figuurlijk: hoe zorg je ervoor dat jouw personeel in beweging blijft én dat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen? Op de volgende pagina’s vertellen ondernemers wat mobiliteit en werkgelegenheid voor hen betekent en hoe zij in beweging blijven.

1. ‘Ik zie nu al de impact die wij hebben’

Saskia du Bois, oprichter PepFlo
Saskia du Bois, oprichter PepFlo

“Al ruim tien jaar werk ik op het snijvlak van onderwijs en bedrijfsleven. Er zit een grote persoonlijke drive in mij om het gat tussen die twee te dichten. Ik zag een kans om dat op een disruptieve manier te versnellen en daarom heb ik PepFlo opgericht. Wij koppelen studenten aan organisaties voor vakinhoudelijke bij-banen, los van de opleiding.

Op deze manier zorgen we ervoor dat afgestudeerde studenten straks wél die starters zijn met twee jaar werkervaring. Andersom maken we nieuw, jong en gemotiveerd talent bereikbaar voor elke organisatie, groot of klein. Zo helpen we organisaties aan geschikte medewerkers. En dat tegen een lage, éénmalige fee. Want we hebben een maatschappelijke missie. Hoe meer matches, hoe beter we het gat dichten. Daarom is onze aanpak ook heel toegankelijk voor het MKB. Ik denk dat het een goede, innovatieve en pragmatische manier is om onze missie te volbrengen.

De match tussen student en organisatie maken we aan de achterkant, op basis van persoonlijkheid en organisatiecultuur. Zodra we een match hebben gevonden, sturen we de betreffende student en organisatie samen op blind date! Tot nu toe pakt dat goed uit. Waar ik het meeste plezier aan beleef, is als ik zie hoeveel impact zo’n match heeft bij beide partijen. Mijn droom is dat ik over een aantal jaar aan de politiek en het onderwijs mag uitleggen waarom het ons wél is gelukt om het gat tussen onderwijs en bedrijfsleven te dichten. Als ik nu al zie welke impact wij hebben, weet ik zeker dat het gaat lukken.”

Tips van Saskia

 1. Investeer in (jong) talent
 2. Creëer ambassadeurs voor je bedrijf
 3. Laat je verrassen

2. ‘Samen bereik je ontzettend veel’

Edwin 't Hart, mede-eigenaar Tuincentrum GroenRijk ’t Haantje
Edwin ‘t Hart, mede-eigenaar Tuincentrum GroenRijk ’t Haantje

“Tuincentrum GroenRijk ’t Haantje is het bedrijf dat al 85 jaar in onze familie is. Het is niet zo dat ik van kinds af aan een passie voor planten heb. Nee, ik wilde liever iets met sport doen. Maar toen het bedrijf ging groeien, namen mijn ouders steeds meer medewerkers in dienst die gemanaged en gemotiveerd moesten worden. Dat paste wél goed in mijn straatje. Inmiddels doe ik dat al vijftien jaar met veel plezier voor onze 55 medewerkers.

Vorig jaar kreeg ik een blindedarmontsteking. Tijdens de operatie ontstonden er ernstige complicaties. Ik heb twee maanden in het ziekenhuis doorgebracht. Dat ik stil lag, zette mijn leven juist in beweging. Ik besefte dat het zo over kan zijn. Dat klinkt zwaar, maar het is zo. Gelukkig zag ik dat onze medewerkers de zaak ook draaiende kunnen houden zonder mij. Ik besloot ze vanaf dat moment nog meer ruimte te geven en een extra sterk team van ze te maken.

Hoe? Door iedereen in beweging te brengen. Letterlijk. Onder professionele begeleiding sporten we nu iedere week met z’n allen op de parkeerplaats. Het is leuk dat ik met mijn sportachtergrond zoiets kan realiseren; het brengt een hoop saamhorigheid teweeg. Vorig jaar hebben we met acht medewerkers meegedaan aan de Mud Masters obstacle run. Dit
jaar zijn we met een groep van vijftien. Doordat je mensen aandacht geeft en ergens bij betrekt, bereik je samen ontzettend veel. En dat maakt een team sterk.”

Tips van Edwin

 1. Wat je aandacht geeft, dat groeit
 2. Accepteer dat je het niet altijd met elkaar eens bent
 3. Neem je gezondheid serieus

3. ‘Stoppen? Geen denken aan!’

René Nobel, eigenaar Goedschilderwerk.com en Nobelschoenen

“Bloed, zweet en tranen! Dat is wat mijn vrouw Mariska en ik al 25 jaar in onze schoenenwinkel stoppen. Toen de crisis ons in 2015 een klap gaf, werd het even ontzettend zwaar. Na een aantal tegenslagen besloten we terug te gaan naar de basis. Minder hocus pocus, gewoon schoenen en de schoenmakerij. Toch heb ik de invloed van het internet onderschat. De detailhandel is eigenlijk alleen nog écht actief in het weekend. Of we daarom zouden stoppen? Geen denken aan!

Wel heb ik een nieuwe stap gezet. De overige vijf dagen van de week besteed ik aan een andere passie, mijn nieuwe bedrijf Goedschilderwerk.com. Ik had al ervaring in deze branche. We werken inmiddels met vijf man en in feite doen we hetzelfde als bij schoenreparatie. We maken van iets dat er niet uitziet met de juiste technieken en kennis iets moois. Zeven dagen per week werken, is veel. Maar ook leuk. Het is nodig om mijn passies op het hoogste niveau uit te kunnen voeren.

De handdoek gooi ik nooit in de ring, we verzinnen overal wel wat op. Ik zie ondernemen als een trein zonder rem; alleen maar vooruit gaan. Mijn klanten en medewerkers zijn het belangrijkst en ik hanteer daarom een humane insteek. Geen mensen inhuren voor minimumloon, maar samenwerken in een ongelooflijk leuk en gemotiveerd team. En dan allemaal een stukje van de worst krijgen. De volgende stap is dat ik in de schildersbranche ook organisatie wil gaan doen. Ja, die trein blijft in beweging.”

Tips van René

 1. Ontlasten is hét toverwoord
 2. Blijf zoeken naar niches in elke branche
 3. Doe iets wat je ontzettend leuk vindt

4. ‘Hoe gezonder, hoe productiever’

Jim Schild, medeoprichter MiFit
Jim Schild, medeoprichter MiFit

“Hoe fitter je bent, hoe meer je aankunt. De meeste mensen hebben wel zo’n periode gehad waarin ze denken: toen voelde ik me écht goed en kon ik de hele wereld aan. Toch besteden ze in drukke en uitdagende tijden minder aandacht aan hun gezondheid. Met als resultaat: minder fit, minder productief. Bij MiFit draaien we het om. Wij zijn er voor drukke,  ondernemende mensen. Met onze methode zorgen we voor meer productiviteit.

Dat geldt voor zowel werk als privéleven. Wij zorgen ervoor dat mensen het leven weer aankunnen en er plezier uithalen. Dat doen we met behulp van drie pijlers: training, voeding en mindset. Sinds kort werken we ook samen met bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat het een meerwaarde op de werkvloer is wanneer werkgevers programma’s bieden om teambuilding, gezondheid en vitaliteit te combineren. Wij leveren hierin echt maatwerk door te kijken naar de specifieke behoeften van het bedrijf.

Het geeft me veel voldoening om met deze nieuwe doelgroep bezig te zijn. Natuurlijk is er soms weerstand. Hoe vrijblijvender een bedrijf zo’n programma aanbiedt, hoe makkelijker ermee wordt omgegaan. Tot nu toe zijn de reacties echter lovend. De methode die we toepassen, is voor veel mensen een succes. Het is fantastisch om te zien dat we hiermee positief kunnen bijdragen aan het verminderen van ziekteverzuim. Dat vind ik het mooie. Het optimale uit mensen halen, werpt op deze manier vruchten af voor werknemers én werkgevers.”

Tips van Jim

 1. Kies niet voor comfort, maar voor groei
 2. Onderschat het effect van gezondheid op prestaties niet
 3. Ga als team te werk
Vorig artikelColumn: Laura van Velzen, het beste uit jezelf
Volgend artikelEyecatchers met inhoud