Column: Laura van Velzen, het beste uit jezelf

0
Foto van Laura van Velzen

Haal het beste uit jezelf

Vanuit mijn topsportachtergrond was het voor mij heel vanzelfsprekend om mijzelf constant te analyseren en te verbeteren. Ik trainde drie keer op een dag om tot de beste shorttrackers van de wereld te behoren. Wat werkt voor mij? Waarom reageer ik zo? Waarom win ik een bepaalde wedstrijd wel of niet? Wat heb ik nodig om het maximale uit mezelf te halen?

Topsporters en ondernemers zijn voor mij van hetzelfde soort. Ik zie zoveel gelijkenissen in gedrevenheid, passie en doelgerichtheid. Jezelf goed  kennen als topsporter, om tot topprestaties te komen, is voor ondernemers niet anders. Immers, om je onderneming te ontwikkelen en te laten groeien, moet je jezelf ook goed kennen. Wat maakt jou uniek? Wat zijn jouw blinde vlekken? Waar krijg je energie van? Wanneer je weet wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen, kun je dit inzetten voor het succes van je onderneming. Hoewel dit heel logisch klinkt, bungelt het toch vaak onderaan een lange to-dolijst.

We leven in een boeiende tijd, waarin de wereld om ons heen snel verandert. De druk om langdurig goed te presteren, wordt hoger. We moeten langer doorwerken. En werk en privé lopen in elkaar over. Om te kunnen meebewegen, moeten ondernemers en medewerkers zichzelf blijven ontwikkelen.

Elk ontwikkeltraject start ik dan ook met het écht goed leren kennen van jezelf. Dat doe ik onder meer met een persoonlijkheidstest die een berg aan informatie oplevert. Als echte doener begrijp ik nu heel goed waarom administratieve en procesmatige werkzaamheden mij zoveel energie kosten en vaak blijven liggen. Als je weet waar je kracht (niet) ligt, begrijp je ook beter waarom je tegen bepaalde punten aanloopt en krijg je inzichtelijk wat je hieraan kunt doen. Zo leggen we een stevige basis om ondernemers en teams duurzaam verder te helpen. Ga eens eerlijk bij jezelf na: geef je voldoende invulling aan je eigen ontwikkeling? Ken jij jezelf goed genoeg om te kunnen blijven bewegen in de steeds veranderende wereld? Ik daag je uit om dit niet langer onderaan je to-dolijst te laten bungelen en het vandaag nog prioriteit te geven!

Laura van Velzen, oprichter Advantage Coaching & Advies

Vorig artikelBeter een goede buur: Roderik en Jacoba
Volgend artikelMobiliteit en werkgelegenheid in de stad