Ondernemers aan het woord: Michèl van Leeuwen

0
Ondernemer Michèl van Leeuwen aan het woord

De juiste flow in je bedrijf stimuleert productiviteit en een zekere dynamiek op de werkvloer komt je bedrijfsresultaat ten goede. Kortom: je business moet in beweging blijven, maar ook je medewerkers moeten letterlijk en figuurlijk blijven bewegen. Hoe doe je dat? Op de volgende pagina’s vertellen ondernemers hoe zij dit aanpakken.

‘In hokjes passen hoeft bij ons niet’

Sinds de lagere school ben ik al bezig met techniek en IT, zoals helpen bij verbouwingen en sleutelen aan auto’s. Daarmee heb ik mijn eerste eigen pc verdiend. Destijds heel bijzonder; een pc in plaats van zo’n homecomputer met ingebouwd toetsenbord en een cassette als diskette. Op die pc programmeerde ik al. Na gewerkt te hebben voor verschillende ingenieursbureaus en een eigen softwareproduct te hebben uitgebracht, ben ik in 2005 mijn eenmanszaak begonnen in de IT: iamIT.

In 2018 nam ik mijn eerste personeelslid aan en in 2019 groeide iamIT uit tot ongeveer tien medewerkers. Het team is een mix van mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens mijn carrière in de IT viel het me op dat mensen met kenmerken van autisme een andere aansturing nodig hebben. Ik merkte dat andere projectleiders daar moeite mee hadden, ik haalde er juist plezier uit.

Toen ik zelf in Delft kwam studeren, merkte ik hoe belangrijk het is dat mensen kijken naar wat je kunt en wie je bent, in plaats van naar waar je vandaan komt. Ik ben voor een inclusieve maatschappij, waarin het enorme potentieel van mensen die nu aan de zijlijn staan, ingezet kan worden. Daarvoor bedacht ik de werkwijze Socially Inclusive Software Development (SIS-Dev). Hierbij worden teams gevormd van vijf à zes personen, waaronder minimaal twee teamleden die extra begeleiding nodig hebben. De teamleiders worden opgeleid en bijgestaan om met elke situatie goed te kunnen omgaan. Ik wil bij iamIT een veilige omgeving creëren waar iedereen vertrouwen heeft in elkaar en waar je jezelf kunt zijn. Door bij ons een project uit te zetten, draag je dus bij aan een duurzame wereld. En daar krijg je uiteraard een mooie IT-oplossing bij.

Tips van Michèl van Leeuwen (eigenaar iamIT)

  1. Begrijp de behoefte van je medewerkers en investeer hierin
  2. Kijk waar je naar toe wilt, niet waar je vandaan komt…ook bij anderen
  3. Mensen zijn je belangrijkste asset, daarbij hoort een menselijke maat

Tekst geschreven door: Linsey van Iepenbrink

Fotografie door: Ronald Speijer

Vorig artikelDe agenda van Ruud van den Akker
Volgend artikelVan Delft-Zuid naar Rijswijk-Zuid