Column: Marja Keizer, onzeker?

0
Marja Keizer

Soms word ik overvallen door een gevoel van machteloosheid. Bijvoorbeeld wanneer ik iets duidelijk wil maken, maar de juiste woorden niet kan vinden. Een aantal lezers zal nu denken: ‘Hoe kan dat?’, want ik sta niet snel met mijn mond vol tanden. Maar het overkwam me onlangs nog. Tijdens een vergadering in een van de tien werkgebieden van het Ondernemersfonds bleek dat er problemen waren die het gebied overstijgen: ze gaan de hele stad aan. Daardoor lukte het hen niet om ze zelf op te lossen. Bij mij draaiden alle raderen op volle toeren. Ik kende de context, begreep de noodzaak en zag allerlei oplossingen.

Dus ging ik aan de slag. Ik organiseerde een spoedoverleg en zat een week later met experts en de vertegenwoordigers van de grote gebieden aan tafel. Resultaat: een plan dat we, naar mijn idee, aan de leden van Ondernemersfonds Stadsbreed konden voorleggen. In Stadsbreed zit van elk werkgebied één vertegenwoordiger met mandaat. Elk gebiedsoverschrijdend plan wordt hier voorgelegd en goedgekeurd.

Om iedereen te overtuigen het plan goed te keuren, was het vervolgens essentieel dat ik exact de juiste toon en woorden vond. Het plan was goed. Maar ook de impact moest helder zijn, zodat iedereen begreep waarom we de zaken op deze manier moesten aanpakken. En toen was daar, ondanks voorbereiding, toch dat gevoel van machteloosheid. Hoe kreeg ik dit verhaal goed over de bühne?

Het verleden heeft me geleerd dat het goed komt. Ik haal diep adem en begin mijn pleidooi. Een aantal leden valt me bij. Dan ontstaat een sfeer die ik wel móet omschrijven als magisch. Unaniem zetten de ondernemers hun schouders onder het plan dat voor heel ondernemend Delft waardevol is en waarbij elk gebied over de eigen schaduw heen stapt. Hoe mooi is dat? Kippenvel! Het roept een gevoel van trots op. Eigenlijk had ik kunnen weten dat het zo zou gaan, want we komen keer op keer gezamenlijk tot een besluit dat goed is voor de stad. Er is merkbaar een grote verbondenheid binnen Stadsbreed. Winst voor de stad! En mijn onzekerheid? Die was nergens voor nodig. Een goede leer voor de volgende keer!

Vorig artikelDe business stijl van: Yuri Verbeek
Volgend artikelZzp’ers in de zorg doen waar ze goed in zijn