Column: Roos van der Hoeven, mentale kracht

0
Column Roos

Doen, vallen en weer opstaan. Voor mij een vanzelfsprekendheid als je ergens goed in wilt worden. Niet opgeven en steeds nieuwe kennis en vaardigheden opdoen om jezelf te ontwikkelen. Nog belangrijker: breng die kennis en vaardigheden ook in de praktijk. Als ex-topsporter weet ik niet beter. Mijn droom als beachvolleybalster was meedoen op wereldniveau. Om dat te bereiken, moest ik meer leren over voeding, lichamelijke belasting, mindset. Ik kreeg begeleiding, maar moest het vooral zelf doen. Feestje en bruiloften sloeg ik over. Alles moest wijken voor de sport.

Om mijn aanvalstechniek te verbeteren, keek ik video na video. Van anderen, die een perfecte techniek hadden. En van mezelf. Dit vergeleek ik en daar leerde ik van. Die kennis kon ik met feedback van mijn Olympische coach toepassen in trainingen en wedstrijden. Inmiddels trainde ik 30 uur per week en bleef me continu ontwikkelen, want alleen kennis opdoen en niks toepassen werkt niet. Uiteindelijk bereikte ik de wereldtop. Ik had mijn doel behaald.

Als ondernemer doe ik hetzelfde. Ik werk vol passie, maar daar red ik het niet mee. Daarom is Mifit continu in beweging. We nemen geen genoegen met gemiddeld. Dat betekent stilstaan en achteruitgang. Ik wil vooruit. Mezelf en onze klanten uitdagen. Ik kwam er al snel achter dat ook voor ons geldt dat het hebben van kennis (over voeding en training) niet het fundamentele verschil maakt. Het verschil zit hem in focus op mindset (mentale kracht) en op wie je moet zijn om daadwerkelijk de kennis die je hebt of aangereikt krijgt toe te passen. Dat zijn we gaan doen.

Ik leer onze klanten nu ook een mindset te creëren die werkt. Hiermee krijg je niet alleen kortstondig resultaat, maar je lifestyle transformeert naar hoe je het graag wil. Dat gaat niet in één dag en is niet altijd leuk en makkelijk. Je moet hobbels overwinnen en (leren) dealen met ongeduld, angst en de stem in je hoofd die altijd comfort zoekt. Ga het gewoon doen. Dat is mentale kracht. Alleen door daadwerkelijk te doen, kom je erachter of iets wel of niet werkt. Durf op je bek te gaan, dan boek je resultaat.

Roos van der Hoeven: Eigenaar Mifit personal sport coaching

Vorig artikelZo zit dat: Hoe reflecteer je op je eigen functioneren?
Volgend artikelOne-stop-shop voor tech start-up support