Fulltime pubquizmaster zijn is geen spelletje!

0

Groeien met vallen en opstaan

De pubquiz; een van de gezelligste spellen om te doen met vrienden en familie. De presentatie? Die ligt bij de quizmaster, die ook een beetje leven in de brouwerij moet brengen. Chris Piguillet uit Delft maakte veertien jaar geleden van zijn hobby zijn werk: hij is fulltime pubquizmaster.

Van een spel naar een serieuze baan, hoe ging dat? “De liefde voor quizzen heeft er bij mij altijd ingezeten. Ondanks dat ik een leuke baan had als facility manager, kon ik deze hobby niet loslaten. Toen een vriend vroeg of ik een pubquiz wilde organiseren in Café de Vlouw liet ik me dat geen tweede keer zeggen. Ik vond het leuk, hij vond het leuk, het publiek vond het leuk; al snel werd het een maandelijks ding. Vervolgens kreeg ik de vraag of ik bij een bedrijf een quiz wilde organiseren. Zo liep de hobby langzaam uit de hand. Op een gegeven moment stond ik op een kruispunt wat werk betreft. Ik koos ervoor door te gaan met mijn bedrijf ‘De Pubquizmaster’. ‘’

Wat gaf u het vertrouwen dat u hier uw brood mee kon verdienen?
“Waar andere pubquizmasters zich voornamelijk op cafés richtten, besloot ik het idee te vertalen naar andere locaties en evenementen, zoals bedrijfsfeesten, zorginstellingen, familiefeesten en zelfs bruiloften. Ik paste de quiz gewoon aan op het gezelschap. Dit werkte zo goed, dat ik niet eens de tijd had om na te denken of het wel een succes zou worden. We gingen van 66 quizzen in 2008 naar 306 in 2016!”

‘Je leert genoeg wijze lessen als beginnend ondernemer’

Wie  is ‘we’?
“Ik heb inmiddels een andere quizmaster in vaste dienst, Paulus. We doen allebei ongeveer de helft van de presentaties. Daarnaast huur ik soms mensen in op freelancebasis. Ik maak wel alle vragen zelf en doe ook backofficetaken. Er zal vast nog een moment komen dat ik na moet denken over hoe verder te gaan, want het is erg druk. Maar ik vind het heel belangrijk om mijn persoonlijke noot eraan toe te blijven voegen en maatwerk te leveren. Dat zijn echt de sterke punten van mijn bedrijf.” Maar u bent vast ook weleens tegen moeilijkheden aangelopen. “Zeker. Het gaat met vallen en opstaan, zo groei je. In het begin vond ik het moeilijk om zoveel verschillende vragen te bedenken. In Delft stond ik in meerdere kroegen, veel mensen deden aan de verschillende quizzen mee. Ik moest echt bijhouden welke vraag ik al had gesteld. Daar bedacht ik een behoorlijk ingewikkeld systeem voor. Toen crashte mijn computer. Alles was weg: vragen, contacten, bestanden. Achteraf was dit het beste wat me is overkomen. Ik moest het opnieuw doen, maar met de kennis die ik had. Dat heeft me veel gebracht. Je leert genoeg wijze lessen als beginnend ondernemer.”

‘Vorig jaar wareN we eerder uitverkocht dan Youp van ‘t hek’

En hoe ging het tijdens de crisis?
“Eigenlijk hebben wij geprofiteerd van de crisis. We merkten het vooral in de aanvragen voor bedrijfsfeesten. Vroeger was the sky the limit en werden dure feesten gegeven. Tijdens de crisis werd flink bezuinigd. Omdat je een pubquiz overal kunt spelen, bijvoorbeeld in de bedrijfskantine, was dat een perfecte optie. Ook hoorden we dat theaters werden gekort op subsidie. We dachten meteen: hier moeten we iets mee. We hebben toen plannen gemaakt voor pubquizzen in theatercafés en dat liep compleet uit de hand, positief gezien. Vorig jaar waren we eerder uitverkocht dan Youp van ’t Hek. Dat is natuurlijk heel goed voor je ego.”

Wat gaat de toekomst brengen?
“Ik wil de quiz blijven professionaliseren. Het drukwerk moet er goed uitzien, de vragen moeten vernieuwend blijven. We proberen vaak nieuwe spelelementen uit. Het meeste sneuvelt, maar dat geeft niet. Als ik het vergelijk met tien jaar geleden – toen ik nog naar de copyshop ging om kopietjes te maken voor de fotoronde ziet het er veel beter uit. Ik zou wellicht meer gebruik willen maken van de media, zodat ik echt landelijke, interactieve quizzen kan organiseren. Daarvoor moeten we buiten onze comfortzone gaan. Dat lijkt me gaaf en spannend!”

 

 

Vorig artikelOp de koffie bij Miss Morrison: Kees Koreneef
Volgend artikelInitiatief zoekt nemer: Delftbinnenstad.nl