Column: Marja Keizer, lokaal en sociaal

0
Marja Keizer

Lokaal en sociaal horen bij mijn functieomschrijving

Als fondsmanager ben ik feitelijk altijd lokaal aan het werk. Sociaal móet ik wel zijn, anders kom ik er nooit achter wat er leeft in de stad Delft en bij haar ondernemers. Ook de ondernemers zijn uitermate sociaal en doen er naast hun onderneming veel aan om het lokale initiatief te omarmen. Zo investeren we allemaal in de stad. Een mooi voorbeeld is de nieuwjaarsreceptie op de Markt voor inwoners, ondernemers en politici. De meeste nieuwjaarsrecepties zijn alleen voor ondernemers en hebben plaats achter gesloten deuren. Inwoners hebben meestal geen toegang of vinden de drempel te hoog. Jammer, want er zijn genoeg mooie initiatieven bedacht die de Delftse burgers ook raken. Waarom niet iets bedenken om te laten zien dat zij er ook echt bij horen? En zou het Ondernemersfonds hierin iets kunnen betekenen?

Elke aanvraag die bij mij binnenkomt, toets ik op levensvatbaarheid. Is dat zo, dan bied ik het initiatief aan aan het bestuur. Dat besluit uiteindelijk of een plan groen licht krijgt. Om zo’n plan als dat van de nieuwjaarsreceptie aan te bieden, loop ik eerst de criteria door. De activiteit moet een collectief doel voor de stad dienen; de keuze voor de activiteit is op democratische wijze tot stand gekomen; de activiteit betreft geen reguliere gemeentelijke taak en er moet nog voldoende budget beschikbaar zijn. De vuistregel luidt: wat brengt het de lokale ondernemers? Het Ondernemersfonds is er om het ondernemersklimaat naar een hoger plan te brengen. Maar het sociale aspect telt ook. Initiatiefnemers Guy Verbeek (Burgemeesters) en David Lansen (Bestuurlijk overleg Binnenstad) kwamen tijdens de Kracht van Delft met het idee om de traditionele nieuwjaarsreceptie van binnen (het stadhuis) naar buiten te verplaatsen en zo toegankelijker te maken voor inwoners. Guy Verbeek vertelde me: “In Antwerpen doen ze dit al jaren. Daar is de Markt helemaal afgeladen. Ik weet zeker dat we er in Delft ook zo’n traditie van kunnen maken.”

Dat is gelukt. En door inspanningen van de ondernemers en het Ondernemersfonds kan deze traditie worden voortgezet. Als ik kan helpen om het bestuur warm te maken voor een goed initiatief zal ik dat niet laten. Ik ben in Delft geboren en kan niet anders dan mij voor de volle 100% inzetten om samen met anderen onze stad beter en socialer te maken.

Marja Keizer, fondsmanager Ondernemersfonds Delft

Vorig artikelDe business stijl van: Cindy Gerhardt
Volgend artikelMade in Delft: Proud Mary