Column: Gezondheid als verdienmodel

0
René Sielhorst, Its My Life

Verdienmodellen

Sinds 1989 werk ik in de gezondheidsbevordering. In die tijd heb ik mij regelmatig verwonderd over het gebrek aan bereidheid om euro’s te investeren in gezondheid en preventie. Op zich begrijpelijk. De positieve effecten van deze investeringen gaan pas op lange termijn renderen. En er is allesbehalve zekerheid dat we niet ziek worden. Gezondheidsbevordering was daarom vooral voorbehouden aan grote bedrijven met hoge winsten en medewerkers met een goed salaris.

Toen ontstond bij mij het idee voor een nieuwe munt. Een gezondheidsmunt. Die je alleen kunt verdienen met gezond gedrag en die je alleen kunt uitgeven aan gezonde producten. Mijn omgeving verklaarde me voor gek, dat kan toch helemaal niet? Zo’n munt kan nooit een wettelijk betaalmiddel worden. Die opmerking triggerde mij, want wat is wettelijk? Ik ontdekte dat u en ik, wanneer we dat willen, wel degelijk een eigen munt kunnen introduceren. En accepteren wij deze munt onderling als betaalmiddel, dan kunnen we van start. In mijn zoektocht stuitte ik op twee aansprekende voorbeelden: De WIR-frank in Zwitserland. En de Brixton Pound in de UK. De WIR-frank bestaat al 100 jaar en is tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw ingevoerd om de economie een impuls te geven. Inmiddels gaat er twee miljard euro aan waarde om in het WIR-frank systeem en wordt deze – inmiddels digitale – munt door meer dan 60.000 MKB-bedrijven geaccepteerd. De Brixton Pound wordt alleen, hoe kan het ook anders, in Brixton verdiend en uitgegeven. Zelfs gemeenteambtenaren ontvangen een deel van hun salaris in Brixton Pounds. Dus ik dacht: waarom geen munt waarmee je gezondheid kunt bevorderen?

In 2013 zijn we gestart met de eerste proeven waarin we gezond gedrag zijn gaan belonen. Vaker lopen en fietsen levert virtuele munten (Fitcoins) op, die je verzamelt in de wallet op je smartphone. Eerst was het een vorm van zegeltjes sparen. Maar inmiddels wordt de Fitcoin als betaalmiddel gebruikt binnen 160 bedrijven en scholen. Ook wijken in Eindhoven, Veldhoven, Nijmegen en Ridderkerk doen mee. Net als – binnenkort – Rotterdam, Den Haag en Volendam. Het kan dus echt. Ik denk, óók in Delft!

René Sielhorst – Partner Its My Life

Vorig artikelMijn agenda: Ron Demeijer
Volgend artikelOndernemers aan het woord: Elco Roest