Ondernemer Daniël aan het woord

0

Het thema van deze editie vormt, wat ons betreft, de kern van zakelijk succes: “Denken, durven, doen”. Deze drie pijlers staan voor: nadenken over je bedrijf, zoals je doelen bepalen en kennis van jouw markt opdoen. Durven gaat over risico’s nemen, nieuwe dingen uitproberen en met problemen omgaan. Doen is simpelweg actie ondernemen om je plannen, passie en vastberadenheid uit te voeren. Ondernemers vertellen wat ‘Denken, durven, doen’ voor hen betekent. Deze keer is Daniel Duijster Gomero, eigenaar van restaurant Novaela, aan het woord.

‘Ik wilde niet in andermans schaduw blijven staan’

“De vrijheid om je eigen beslissingen te maken trok me van jongs af aan al. Van gastronomie heb ik gaandeweg mijn vak gemaakt. Mijn carrière begon op mijn zeventiende met een bijbaan in de afwas. Het ging niet zo goed op school – ik was echt een boefje – dus mijn vader zei: ga maar geld verdienen. In de keuken kom je discipline en hiërarchie tegen; half werk bestaat niet. Dat had ik toen nodig. De creativiteit van koken trok me aan. Al vrij snel besloot ik dat ik wilde koken in het high-endsegment. Ik ga het gewoon doen, dacht ik. Ik blufte me door mijn eerste sollicitatie heen, deed wat ervaring op in een tapaszaak en solliciteerde al snel bij Inter Scaldes in Zeeland. Jannis Brevet vroeg aan mij: ‘Ben je bereid je sociale leven vaarwel te zeggen, naar Zeeland te verhuizen en tachtig uurtjes te beuken?’. Dat was ik, dus zo gezegd, zo gedaan. Er ging daar een wereld voor me open. Vanaf dat moment deed ik er alles aan om een rugzak aan ervaring op te bouwen. Toen ik 26 was, besloot ik een eigen naam te willen maken in plaats van in andermans schaduw te blijven staan. Er volgde een lange weg als zzp’er, waarin ik veel heb geleerd.

Via een oud-collega kwam uiteindelijk een pand in Delft op mijn pad, waar ik eind 2023 met mijn partner Eline ben gestart met Novaela. Het type onderneming dat wij willen, is een duursport. Het belangrijkste voor mij is een gezond bedrijf neerzetten. Daarnaast wil ik op den duur bij het topsegment van restaurants in Nederland horen. Ik streef naar het hoogst haalbare. Maar je kunt niet beginnen aan de top, zo werkt de wereld niet. Ik ben trots op wat er nu al staat, maar als ik niet de ambitie tot groei zou hebben, zou ik hier niet aan beginnen. Het is een kwestie van durven en doen.”

Ervaringstip van Daniel

Als je een droom voor ogen hebt, ben je het jezelf verplicht om die te realiseren, ook al is het een uitdaging. Anders heb je voor altijd spijt.

Tekst: Joli Deitz | Foto: Ronald Speijer 

Vorig artikelSlapen in de wereld van techniek en design
Volgend artikelDe ondernemerstip van Pieter: kijk voorbij je eigen horizon