Leve(n) lang leren

0

Ontwikkelen en bijblijven betekent: blijven leren. Hoe regelen ondernemers dat? Voor zichzelf, maar ook voor hun medewerkers? Op de volgende pagina’s delen ondernemers hun ervaringen en hun tips. 

1. ‘Doen wat ik het allerleukst vindt’

Renée Prins, verbinder Bètasteunpunt Zuid-Holland en Jet-Net/TechNet

“Ik ben zelf geen techneut, ik kom uit de communicatiehoek. Toen ik op de Technische Hogeschool Rijswijk werkte, raakte ik in gesprek met een docent Technische Natuurkunde. Hij vertelde over fotonica, iets met licht en elektronen. Ik begreep er niks van. Dus vroeg ik waar fotonica toegepast wordt. Hij vertelde vol passie: ‘in zonnecellen en infraroodkijkers’. Ik dacht: ‘Dit heb ik nooit geweten, wat jammer!’ Daar zag ik een taak voor mij, vertalen wat je met techniek kunt in het dagelijks leven. Dé manier om jongeren enthousiast te maken voor techniekstudies.

Nu werk ik bij de TU Delft voor het Bètasteunpunt Zuid-Holland en Jet-Net/TechNet. Jet-Net/TechNet werkt aan verbinding tussen bedrijfsleven en onderwijs. Het Bètasteunpunt legt verbinding tussen voortgezet en hoger onderwijs in de regio. Verschillende instanties met uiteindelijk hetzelfde doel: jongeren interesseren en kennis laten maken met technische opleidingen en beroepen. Ik mag doen wat ik het allerleukste vind: mensen verbinden.

Door mijn werk heb ik veel respect gekregen voor het docentschap. Het zijn docenten die mij het belang van actieve werkvormen hebben bijgebracht. En mij hebben geleerd altijd nieuwsgierig te zijn. Ik luister goed en wil leren van anderen. Er is altijd wel iemand in mijn netwerk die de oplossing weet van een vraagstuk. Wat dat betreft, is het prettig werken met bèta-mensen. Die werken toe naar concrete doelen en resultaten. Die focus helpt mij ook.”

Tips van Renée

 1. Deel je passie
 2. Zoek verbinding, sluit je aan
 3. Luister en leer van anderen

2. ‘Er was geen handleiding, ik begon gewoon’

Carlijn Arts, Eigen Bediening

“Sinds de start van mijn bedrijf vier jaar geleden heb ik veel geleerd. Ik was toen achttien en vond in mijn studie niet genoeg uitdaging. Iets doen waar ik veel mee bezig kon zijn en wat niet zou vervelen; dát wilde ik! Omdat ik ervaring had in de bediening kwam ik op het idee om dit te verzorgen op feestjes. Er was geen perfecte handleiding om een eigen bedrijf te starten, dus ik begon gewoon. Zelf alles op internet opzoeken en stap voor stap dingen oppakken. En dat werkte gelukkig.

Momenteel studeer ik Small Business & Retail Management. Deze studie past goed bij me en ik wil hem zeker afmaken. Soms heb ik het ook nodig om me even terug te trekken uit het werkleven. Naast studeren doe ik nieuwe kennis op door masterclasses te volgen en boeken te lezen over ondernemen. Ik vind het interessant om te horen en lezen waar andere ondernemers tegenaan lopen en hoe zij daarmee omgaan. Mijn zelf opgedane kennis geef ik graag door aan mijn medewerkers. Maar als het gaat om specifieke trainingen – zoals omgaan met etiquette – huur ik een externe partij in. Het is goed om te beseffen dat andere mensen soms meer ervaring hebben. Maak daar dan gebruik van.

In de particuliere markt gaat het goed, dus ik ga mij nu meer richten op de zakelijke markt. Om er achter te komen hoe ik deze nieuwe doelgroep kan veroveren, schakel ik hulp in van anderen. Ik organiseer brainstormsessies op kantoor en ga meer netwerken. Het belang van de juiste mensen om je heen verzamelen, zie ik steeds meer in.”

Tips van Carlijn

 1. Laat je inspireren door anderen, maar blijf wel bij jezelf
 2. Met elkaar kom je verder
 3. Niets is vanzelfsprekend, je moet alles zeker weten

3. ‘Bewust keuzes maken voor jezelf en je bedrijf’

Susan Amoraal, directeur ZakelijkeTrainer.nl

“Een bedrijf is continu in ontwikkeling en veranderingen vragen om de juiste begeleiding. Snel groeien is leuk, maar bij onvoldoende inzicht en draagkracht kan die groei ook ineens weer inzakken. Met ZakelijkeTrainer.nl creëren en stimuleren we vaardigheden en individuele kwaliteiten, waardoor meer bewustwording ontstaat. Met als gevolg dat mensen bewuste (zakelijke) keuzes maken.

In de praktijk zien we dat veel bedrijven behoefte hebben aan een volwassen en heldere manier van communiceren. Goede communicatie is essentieel voor succesvolle bedrijven. Feedback en samenwerken zijn dan ook de thema’s waarmee we het verschil maken. Maar ook het werken aan leiderschap en persoonlijke effectiviteit zijn veelgehoorde wensen. Ik geloof in werken vanuit verbinding met jezelf en anderen. Op die manier kun je een waardevolle bijdrage leveren binnen het bedrijf. Met speciale incompany trainingstrajecten wordt die bewustwording vergroot.

Bij het eerste gesprek vragen we meteen door: wat willen jullie precies, waarom, wanneer zijn jullie tevreden? Met die antwoorden kunnen we een eerlijk advies geven. Ik voel ook de behoefte om te groeien in mijn rol als ondernemer. De wereld om ons heen verandert en wij veranderen mee. Daarom spreek ik regelmatig met een (business) coach die mij helpt om het einddoel scherp te houden en strategische groeimogelijkheden te kiezen. Boeken lezen op het gebied van leiderschap en mindfulness en iedere dag mediteren zijn goede
aanvullingen.”

Tips van Susan

 1. Durf 100 procent eerlijk te zijn naar jezelf
 2. Creëer voldoende draagvlak
 3. Geniet van het (verander)proces

4. ‘Duizendpoot, maar dat ging niet vanzelf’

Sohaib Ben Hammi, eigenaar Royaume Security Services

“Ik maak geen onderscheid tussen mensen. Iedereen heeft een eigen kracht en persoonlijke kwaliteiten. Als beveiliger in de Hoven Passage kom ik vaak mensen tegen die behoefte hebben aan een praatje. Dan gaat het over het vinden van werk en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Taalbarrière is zo’n moeilijkheid. Daarom heb ik een nieuwe opleiding bedacht die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot volwaardig verkeersregelaar. Ze leren een vak waaruit ze voldoening halen en leren ook beter Nederlands spreken. Zo probeer ik mensen op weg te helpen.

‘Ondernemer, verbinder, ‘burgermeester van de Hoven Passage’, ik ben een duizendpoot. Dat ging niet vanzelf. Ik heb altijd geleerd en blijf ook leren; ik volg cursussen en ga naar netwerkborrels. Daar haal ik veel kennis vandaan. En ik vraag collega-ondernemers hoe zij de dingen aanpakken. Zo leer je van elkaar. Van mijn vader heb ik meegekregen: durf te ondernemen! Als het slaagt, slaagt het. En zo niet, dan verzin je weer iets anders. Als je het niet probeert, weet je nooit of iets werkt.

Ik wil een succesvol beveiligingsbedrijf runnen en een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Onze diensten hebben allemaal betrekking op sociale veiligheid, acceptatie en controle. Denk aan objectbeveiliging, winkelsurveillance en event security. Wanneer iemand bij mij de opleiding heeft afgerond en een persoonlijk doel heeft bereikt, dan weet ik waarom ik doe wat ik doe.”

Tips van Sohaib

 1. Geloof in je eigen kracht
 2. Spreek vanuit je hart, dan komt de handreiking vanzelf
 3. Focus op het resultaat
Vorig artikelDe business stijl van: Jacqueline Steeneveld
Volgend artikelIKEA Backstage